czwartek, 18 października 2012

Bakterie w metce łososiowej.

Bakterie w metce łososiowej. W ,,babuni" też
Ponad dwa miesiące temu po przeprowadzeniu badań laboratoryjnych w produktach (w szczególności w metce babuni i metce łososiowej) wytwarzanych przez Zakłady Mięsne Viola w Lnianie wykryto bardzo szkodliwą bakterię Listeria Monocytogenes - zaalarmował nas czytelnik, wysyłając informację na alert24.pl. Sprawdziliśmy. Metkę przebadał powiatowy lekarz weterynarii w Świeciu. Stwierdził obecność pałeczek Listeria monocytogenes w 25 g. - Zgodnie z obowiązującym Systemem Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Paszach przekazał powiadomienie alarmowe, wycofał produkt znajdujący się na rynku i prowadził dalsze postępowanie wyjaśniające zgodnie z obowiązującymi przepisami i Kodeksem Postępowania Administracyjnego - informuje Jerzy Dymek, koordynator zespołu ds. bezpieczeństwa żywności, pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych. Bakterii w metce nie było jednak dużo. - Istotne jest, czy w żywności nie zostanie przekroczony limit 100 jtk/g. Posiadane przez zakład wyniki badania metki prowadzone w ramach badań własnych podmiotu pod koniec terminu przydatności do spożycia nie wykazały przekroczenia limitu 100 jtk/g i wynosiły poniżej 10 jtk/g - tłumaczy Dymek. Zakłady Mięsne Viola przedstawiły powiatowemu lekarzowi weterynarii w Świeciu plan działań naprawczych. Realizacja ich skuteczności jest weryfikowana poprzez badania własne podmiotu, badania urzędowe oraz kontrole inspektorów weterynaryjnych w zakładzie. Zgodnie z przeprowadzoną analizą ryzyka powiatowy lekarz weterynarii w Świeciu zwiększył częstotliwość kontroli. Dla człowieka groźne jest 13 odmian tego gatunku bakterii. Rezerwuarem pałeczek listeriozy są zwierzęta, dlatego też chorobę tę określa się mianem zoonozy. Pierwsze objawy mogą przypominać zwykłą grypę. Potem pojawiają się wymioty, biegunka, może rozwinąć się zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i sepsa. Listerioza najgroźniejsza jest dla kobiet w ciąży, małych dzieci, osób starszych i mających osłabioną odporność.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu